Helikobakter pylori

Spousta lidí nemá ani potuchy, že v jejich žaludečním prostředí se vyskytuje běžně bakterie Helicobacter pylori. Pokud nemá člověk s touto formou žádné zdravotní obtíže, pak záleží jenom na samotném ošetřujícím lékaři, zda přistoupí k její léčbě anebo projde infekce bez povšimnutí.

Helikobakter pylori

Latinsky: Helicobacter pylori (původně Campylobacter pyloridis, později Campylobacter pylori)

Příznaky

hořká pachuť v ústech pálení žáhy tlak ze žaludku vzhůru zvýšená chuť k jídlu

Týká se části těla

Odborné kapacity ale zjistily, že tato podoba bakterie se usidluje v žaludeční sliznici. Ovšem daří se jí také ve speciálně řešené výchozí částí tenkého střeva. V praxi může velmi rychle dojít k přemnožení této bakterie, čímž se začne projevovat celá řada zdravotních potíží. Většinou se u jedince rozvinou žaludeční vředy. Nicméně neléčili se pacient s tímto onemocněním delší čas, pak mu hrozí s velkou pravděpodobností propuknutí rakovinového bujení.

Podle celosvětového výzkumu žije s touto bakterií zhruba padesát procent obyvatelstva planety. Podle výzkumů z poslední doby vyplývá, že Helicobacter pylori se do části lidského organismu dostává již v průběhu dětského věku. Z medicínského hlediska se jedná o spirální bakterii rodu Helicobacter, kterou se podařilo poprvé objasnit v průběhu devatenáctého století. Průkaznost této bakterie byla potvrzena až na začátku dvacátého století. Lékaři zkoumali určitý počet zemřelých pacientů. Tato skupina lidí trpěla rakovinou žaludku. I v mnoha jiných případech byly z odebraných vzorků žaludeční sliznice zjištěny tyto formy bakterií, pro něž je charakteristické spirálovitě tvarovaný vzhled. Mnohem později se podařilo v lékařství prokázat, že zmíněná bakterie stojí za onemocněním trávící soustavy. Za zmínku stojí také fakt, že Helicobacter pylori je ve skutečnosti také původcem jiných nemocí. Mezi něž se právě řadí vředové choroby žaludku a dvanáctníku. Další významnou skupinou jsou karcinomy žaludku. Bakterie podporují vznik lymfomů a stojí také za celou škálou poruch trávení. V neposlední řadě se velkou měrou podílí na refluxní chorobě jícnu.

Stavba bakterie z řádu Campylobacterales a další informace

Helicobacter pylori je ve své podstatě speciální druh buňky s mikroaerofilními, gramnegativními a patogenními znaky. Tento organismus se podobá prohnuté tyčince, někdy jeho vzhled nápadně připomíná spíše konkrétní tvar písmene. Součástí jeho stavby jsou bičíky. Těch lze pod mikroskopem zahlédnout tři až šest. Dominují speciálně uzpůsobeným paličkovitým rozšířením. Díky bičíkům se tato forma bakterie vyznačuje perfektní pohyblivostí.

Helicobacter pylori osidluje hlavně sliznici v žaludku. Především preferuje prostředí, které je obaleno hlenem. Zde se vyskytuje nerovnoměrně. Může se také ukrýt v slizničních záhybech či na jiných místech trávící soustavy. Ve zmíněných případech dokáže produkovat dostatečné množství unikátních toxických látek se zásaditou povahou, jenž ho efektivně chrání před vlivem kyselosti žaludečních šťáv. Ty však poškozují integritu stěny žaludku.

Výskyt druhu bakterie z čeledi Helicobacteraceae

Dle rozsáhlého výzkumu lze konstatovat, že tato jmenovaná forma bakterie se vyskytuje poměrně často nejenom na evropském kontinentu, ale i na jiných světadílech. Právě v rozvojových zemích má bakterie příznivé podmínky na to, aby se mohla rychle a nekontrolovaně šířit. Rapidně roste počet případů nakažených touto infekcí. Mohou zato nevyhovující hygienické standardy. Životní situace místních obyvatel není zrovna růžová. Naopak ve vyspělých státech panují trochu jiné poměry. V posledních letech dochází k poklesu případů. Je to z důvodu vyšších hygienických standardů a vyšší socioekonomické úrovně obyvatel. V těchto zemích je klíčová prevence. O níž lze říci, že má relativně vysokou úroveň

Přenos helikobakter a prevence

Bakterie Helicobacter pylori se do lidského těla dostává dvě základními způsoby. Nejčastěji se to děje prostřednictvím úst. Touto částí putuje bakterie postupně do trávicího traktu. Tato situace může nastat například v případě, když se člověk začne líbat s nakaženou osobou. Člověk se může nevědomky nakazit prostřednictvím zvířecích slin. Ty jsou infikovány tímto druhem bakterie. Většinou k nákaze dochází také v mnoha dalšími okolnostmi. Původcem může být špatně umyté kuchyňské pomůcky od misek, hrnků, příborů až po jiné nádobí, ze kterého jedla přímo osoba, jenž má pochopitelně v těle tuto škodlivou bakterii. Obzvláště s přibývajícím věkem je pravidlem, že dochází k nárůstu nakažených osob touto odolnou formou nemoci.

V každodenním životě přichází jedinec do stylu s různými lidmi a to nejenom v práci, ale i v domácím prostředí. K infikování bakterií Helicobacter pylori dochází za jistých podmínek. Většinou se člověk nakazí, když si jeho imunitní systém neporadí s uvedenou infekcí. Mluví se o možných dalších faktorech, jako jsou dědičné predispozice

Dodržování špatných hygienických zásad v rámci vykonání potřeby je dalším podstatným problémem, který může za rozvoj Helicobacter pylori v lidském těle. Právě děti trpí touto chorobou nejčastěji.

Na prvním místě je potřeba vyzdvihnout to, že osoby jakéhokoliv věku by měly předcházet nejrozšířenější a nejběžnější infekci. K tomu je zapotřebí se zaměřit na správné hygienické návyky. Pokud bude dodržovat každý základní hygienu, nemusí se bát této formy bakterie. Hlavně dospělí jedinci by se měli mít na pozoru před lidmi, se kterými dojdou do přímého kontaktu.

Zdravotní komplikace

Tento druh bakterie z třídy Epsilon Proteobacteria dokáže přežít v trávicím traktu i po dlouhý čas. Tato infekce může o sobě dát vědět v jakoukoliv dobu. Většinou ale před zraky ostatních lidí zůstává skryta. Až v jistou chvíli se naplno projeví. Helicobacter pylori způsobuje nesčetné zdravotní problémy. Tak například člověk díky tomuto miniaturními organismu může pociťovat nepříjemné bolesti žaludku. Může jej trápit nevolnost. Někteří pacienti se nemohou zbavit pocitu nafouknutého břicha. Jiní se potýkají se zvracením. Ke klasickým symptomům této nemoci patří také typické motání hlavy či dušnost. Obvykle může docházet také k velmi častému zdravotnímu problému. Tím se označuje v reálu nepříjemné pálení žáhy. Výjimkou ve skutečnosti nejsou ani křečové stavy, jejž se dostavují povětšinou po mastnějším či jinak nezdravém jídle. Jedná se o záněty žaludku. Byly zaznamenány i případy, kdy se dostavil příznak nechutenství. To jsou zkrátka projevy v počáteční fázi.

O akutní fázi zánětu žaludku se dá prozradit, že má krátké trvání. Vzniká zčistajasna, potíže potrápí nejednoho člověka zhruba dva dny a poté zmizí.

Pokud se tato stádium neléčí, může přerůst až k chronickému onemocnění zvané peptický vřed žaludku. Tato choroba se rozvíjí v těle pozvolna, nemusí mít na první pohled nápadné příznaky a má dlouhotrvající podobu. Do skupiny znatelných projevů se zejména řadí nadýmání, říhání a plynatost. Kromě nich člověka mohou potrápit průjmy či zácpa. Někteří pacienti musí ustát ostrou a pálivou bolest v oblasti nadbřišku, která vystřeluje až do zad.

Ani tímto krátkým výčtem nekončí možné zdravotní problémy. U některých pacientů se může naplno rozjet rakovina žaludku.

Běžné odhalení Helikobakter pylori

Každý člověk si jednou za čas může udělat speciální test v domácím prostředí. Na trhu existuje celá řada takových testovacích sad, kterými lze zjistit bakterii helicobacter. Pořídit si je může kdokoliv, neboť jsou cenově dostupné. Nejnižší balení stojí do dvou set korun. V nabídce domácích testů je možné najít také balení za mnohem vyšší cenu. To stojí zhruba v průměru navíc o sto padesát korun. Takže nákup tohoto produktu nikoho nezruinuje. Je jenom na zákazníkovi, jakou sadu bude preferovat.

Tyto testy si lze pořídit v kterékoliv lékárně. Pokud lidé nemají cestu do nejbližšího zdravotnického zařízení anebo jsou časově zaneprázdněni, mohou si kliknout na jednu z mnoha internetových lékáren a objednat si u ní domácí test na helikobakter. Je to snadné a nezabere to příliš času. Pak už jenom čekají na to, až jim daná testovací sada přijde domů. Test na Helikobakter pylori si mohou lidé pořídit sami pro sebe anebo také pro své nejbližší. Za pomocí tohoto neinvazivního vyšetření mohou rychle a snadno odhalit lidé tuto aktivní infekci nejenom u sebe, ale i třeba u své rodiny.

Pokud člověk má v ruce takový domácí test, může se pustit do snadného testování. Výsledek ví do několika pár minut. Balení obsahuje příbalový leták s návodem, speciální destičku a unikátní formu extrakční zkumavky. Stačí odebrat vzorek stolice a přenést ho na speciální destičku. Ta se záhy barevně probarví. Někdy je potřeba posečkat do patnácti minut, aby výsledek byl zřetelný.

Některé domácí diagnostické sady disponují také lahvičkou se speciálním roztokem. Jejich součástí je i plastová pipeta. Opět se tu používá k testování odebraná stolice. Ta se po důkladném smíchání s rozpouštědlem nakape na testovací kazetu. V diagnostickém okénku se zobrazí konečný výsledek cca do deseti minut. Pakliže člověk do testovací kazety nechtěně kápne pár krůpějek navíc, můžete to mít vliv přímo na konečný výsledek. Ten může vycházet nesprávně.

V nabídce testů si mohou lidé vybrat testovací sady zaměřující se na vzorek krve. Ten slouží také k domácímu použití. Provádí se za pomocí kapky krve, která se promíchá s roztokem. Poté se na testovací kazetu přenese pipetou upravený vzorek. Výsledný test může vyjít pozitivně či negativně. Mnohdy se může ale stát, že kontrolní čárku ve výsledném okénku není možné zahlédnout. Tento případ ve skutečnosti znamená, že testování nebylo provedeno dle pokynů. Například diagnostická sada je prošlá či se testování realizovala za úplně jiných teplot v místnosti. Je také možné, že při skladování tohoto produktu nebyly dodrženy všechny podmínky.

Diagnostika u lékaře

Lékař ve své ordinaci může pacientovi provést také neinvazivní vyšetření. Praktičtí lékaři využívají také moderní metodou testování ze vzorku stolice či z krve. Po ní sahají vždy, když si chtějí ověřit svoji teorii anebo zkrátka jim slouží jako preventivní nástroj v případě rizika rozvoje infekce helikobakter.

Poslední dobou je stále častěji populární test dechu. Touto metodou se lehce detekuje nebezpečná bakterie. Testování probíhá v několika fázích. Úplně na začátku se odebere vzorek pacientova dechu do zkumavky. Následně musí vypít určitou dávku speciální tekutiny. Ta se dostane velmi rychle do trávicího traktu a zde se rozprostře do všech stran žaludku. Poté testovaného jedince čeká poslední vydechování do zkumavky. Tyto vzorky se umístí do analyzátoru. Z výsledků získává odborník cenné informace.

Při testu dechu musí být dodrženy určité pokyny. Testovaná osoba nesmí snídat. Musí se také vyvarovat některým látkám, které mají na svědomí narušení kyselosti v žaludku. Doporučuje se také vynechat určitou skupinu léků.

Invazivní způsoby diagnostiky

Praktiční lékaři zašlou svého pacienta do endoskopické ambulance. V tomto případě specialisté odeberou menší vzorek žaludeční sliznice. Ten se pak pošle na histologické vyšetření, jehož cílem je určit či vyvrátit přítomnost této bakterie. Navíc se dozvědění podstatné informace o počtu helicobacter. Zajímat je jistě bude, v jaké fázi je zánět. Díky tomuto vyšetření mohou odhalit případné změny přímo v žaludeční sliznici. Z výsledků vyšetření pak mohou lékaři lépe stanovit léčbu.

V této části medicíny se přistupuje také molekulárně genetickým metodám. Těmi lze úspěšně dokázat přítomnost jisté formy bakterie a případně odhalit konkrétní genovou mutaci. Tato technika vyšetření využívá právě biotickou tkáň.

Lékaři mohou vypsat i žádanku na mikrobiologické vyšetření. To se však provádí ve specializovaných zdravotnických zařízení. Kde pracovníci pod mikroskopem zkoumají vzorky z přední části sliznice žaludku. Mohou však věnovat náležitou pozornost i vzorku odebraného z pacientova žaludku

Gastroskopické vyšetření

O gastroskopie lze bez vytáček říci, že jde o jednu z nejpoužívanějších vyšetřovacích metod. Díky tomu lékaři na monitoru vidí, jak jícen, tak i žaludek a dvanáctník. K tomuto velice frekventovanému vyšetření lékaři přistupují na základě podezření na určitou nemoc. Může jít například o příznaky zánětu, nádorového bujení či jiné choroby týkající se jícnu, dvanáctníku či žaludku. K tomuto vyšetření se přistupuje také, pokud pacient trpí nepříjemnými bolestmi břicha. Někdy jej musí podstoupit i osoba se zažívacími obtížemi. Nevyhne se tomuto vyšetřovacímu procesu ani jedinec, u něhož mají lékaři podezření na krvácení do gastrointestinálního traktu.

Tato vyšetření se běžně provádí ambulantně. V náročnějších případech musí být pacient před tím hospitalizován. Lékař zasouvá pacientovi do úst unikátně flexibilní hadice s kamerou a světlem. S touto výbavou postupně projíždí jednotlivé části horního trávícího systému. Na obrazovce se mu ukazují snímky, ze kterých snadno pozná, zda je v tkáni či v jiných oblastech zasažené ložisko. V současné době existují vysoce moderní zařízení, jejž usnadňují práci lékařům. Ti si mohou v poklidu dle své potřeby například zvětšit určitou oblast anebo nasvítit potřebný úsek.

Zmíněná část s efektivní a snadno ovladatelnou rukojetí se může pochlubit také optickými vlákny. Součástí je i takzvaný pracovní kanál.

Před nástupem na toto vyšetření musí pacient podstoupit vyprazdňování. Nesmí několik hodin nic pít a konzumovat jídlo. Což je opravdu pro mnoho lidí velice těžké. Někteří jedinci se musí hodně přemáhat, aby náhodou nepodlehli žízni a hladu. Pokud si pacient bude přát, může dostat injekci na uklidnění. Nicméně musí se během nadcházejících dvaceti čtyř hodin vyvarovat řízení motorového vozidla. Disponuje-li pacient vytahovací protézou, je zapotřebí ji před zákrokem z ústní dutiny vyndat.

Pokud se lékaři nezdá něco na obrazovce, může odebrat požadované množství vzorku ze slizniční tkáně. Pacient to ani nepocítí.

Specialista na endoskopické vyšetření výslednou zprávu sdělí pacientovi ihned. Pakliže byl odebrán vzorek, musí si pacient ještě týden počkat na konečný verdikt.

Těsně po zákroku by měl člověk ještě nějakou dobu sedět v čekárně. Nejlépe když si ho tu vyzvedne někdo z rodiny. Znepokojovat jej nemusí nepříjemný příznak v podobě škrabání v krku. Ovšem rozvinout se u něj mohou komplikované stavy, mezi nejběžnější právě patři krvácení, protržení trávicího traktu či alergická reakce. Jestliže se některý z těchto příznaků u pacienta dostaví, měl by neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

Klasická léčba a jiné léčebné metody

Pacient dostane antibiotika. Jde o klasickou léčebnou metodu. Ta funguje na principu dvojkombinaci, eventuálně i trojkombinace speciálních léků se skupiny H2 blokátorů. Ty člověk užívá maximálně po dobu třech týdnů. Vede také několikadenní léčba trojkombinace léčiv, jejíchž součástí jsou například látky zvané omeprazol, amoxicilin a klaritromycin. Lékaři mohou předepisovat i jiné lékové přípravky.

Tyto způsoby léčby pomalu a jistě ustupují, spíše vedoucí pozici začíná přebírat přírodní produkty. Tyto přípravky z ryze přírodní pryskyřice se mohou pochlubit celou řadu pozitivních účinků. V jedné takové kapsli se nachází až stovky blahodárných látek, jež efektivní cestou hubí tuto formu bakterie.

Produkty z pryskyřice řečíku lentišku jsou skvělé na celou řadu zdravotních problémů. Tak například optimální měrou tlumí bolesti v žaludku. Působí jako preventivní prostředek proti bolestem zažívacího traktu. Pokud tento přípravek člověk pravidelně užívá, nemusí mít strach z pálení žáhy nebo z rozvoje vředových chorob. Tento přírodní preparát přispívá k výraznému zlepšení celkového stavu žaludeční sliznice.

O těchto produktech se také především ví, že má řadu pozitivních vlastností. Již dlouho se mluví o antibakteriálních, antiseptických a antimykotických účincích.

Na trhu si mohou lidé pořídit čistý přírodní produkt ve formě kapslí či prášku. V nabídce jsou však zařazeny také žvýkačky, slzy, zubní pasty, masážní oleje, sprchové gely, šampóny, mýdla či deodoranty s touto úžasnou složkou.

Jiná forma přírodní léčby

Z výzkumů bylo potvrzené, že přírodní léčba je to pravé ořechové. Přírodní produkty si dokážou hravě poradit s bakterií Helicobacter pylori. Navíc podporují imunitu a udržují ve správném poměru střevní mikroflóru. Díky ryze přírodním látkám se zlepšuje trávení. Produkty této skupiny přispívají velkou měrou ke zmírnění rozmanitých zdravotních obtíží. Nicméně trápili člověka nadále problémy s přemnožením této formy bakterie, je na místě se vrátit ke klasickým způsobům léčby.

Vedle produktů ze vzácné pryskyřice mohou lidé upřednostnit probiotika. Prospěšně působí také grepová jádra. Z bakterií dokonale zatočí éterický olej z hřebíčku. Stačí si vzít jednu kapku tohoto posilujícího léku pětkrát denně. Tento druh olejíčku se kápne kupříkladu na pečivo, to se rozkouše a to celé se zapije vodou. Někteří mohou mít na tento produkt dráždivou reakci, a proto by jej měli brát až po jídle. Tato verze léčebné kůry se zhruba praktikuje dvacet jedna dnů.

Stravování v případě přemnožení Helikobakter pylori

Nejenom že lidé se prvotně zaměří na užívání přírodních produktů, ale měli by přehodnotit svoje dosavadní stravování. Je potřeba udělat další krok správným směrem. Když už se pustí člověk do jídla, měl by mít k tomu absolutní klid. V tuto chvíli by měl pociťovat pohodu a uvolněnost. Všechny stresující záležitosti by měl člověk v rámci jídla neřešit a zcela pustit z hlavy. Dále se doporučuje, aby příjem potravy byl častější a v menších porcích. Pokrmy by měly být lehce stravitelné.

Člověk s tímto zdravotním problémem by měl zapomenout na kořeněná, pikantní, tučná a smažená jídla. Obloukem by se měl vyhnout sladkým nápojů s vysokým obsahem bublinek, sladkým šťávám a uzenému masu. Není dobré, když člověk pojídá bílé pečivo, přeslazené ovoce a slané pamlsky. Pozor si jedinec musí dát také na kávu a určitý druh syrové zeleniny.

Měl by se více orientovat na potravu technologicky upravenou vařením, dušením či v páře. K příhodným potravinám patří treska, kapr, mořské plody, maso z kuřat, králíků a krůty. Člověk s bakterií rodu Helicobacter si může pochutnat na brokolici. Zdravé jsou zejména potraviny s vysokým obsahem vlákniny a potraviny obohacené o vitamíny. Chybět v jídelníčku nemůže tmavé pečivo, pšeničné či ovocné vločky. Tělu prospívá rostlinný olej lisovaný za studena. Pro tyto případy lze za vhodné pití považovat minerálky a vody s vyšším obsahem sodíku.




 

comments powered by Disqus