Zdravé vánoční cukroví

Kdo by nemiloval vánoční cukroví. Je slaďoučké, voňavé a úžasně chutná. Jsou však lidé, kteří si takové slaďoučké cukroví nemůžou dovolit. Někteří z nás jsou alergičtí na lepek a někteří trpí cukrovkou. Ať tak nebo tak, určitě vás zajímá, kde najít alternativní řešení. Pojďme se tedy podívat, jak si připravit zdravé vánoční cukroví, které je chutné a hlavně zdravé.

cukroví ze zdravých surovin

Sezamové placičky

Ingredience: Na přípravu sezamových placiček budete potřebovat 100 gramů sezamových semínek a 50 gramů medu. Pokud si chcete placiček připravit více, můžete samozřejmě dávku násobit.

Postup: V první řadě si na suché a nepřilnavé pánvi opražte sezamová semínka. Jakmile začnou semínka příjemně vonět, poznáte, že jsou hotová. Mezitím si připravte hrnec, přidejte do něj med a nechte jej zkaramelizovat. Do zkaramelizovaného medu přisypte opražená sezamová semínka a směs nalijte na plech. Nechejte vychladnout a nožem nakrájejte na malé čtverečky, obdélníčky či trojúhelníčky.

Tip: Pokud chcete sezamové placičky dozdobit nebo zvláčnit, vyzkoušejte bílý jogurt nebo smetanu, ve které budete placičky namáčet.

Linecké z pohankové mouky

Ingredience: 210 gramů pohankové mouky, 140 gramů másla, 70 gramů třtinového cukru, 2 žloutky, špetka vanilkového prášku, kůra z citronu a marmeláda na slepování.

Postup: Do skleněné misky dejte máslo. Máslo utřete se žloutky a přidejte třtinový cukr, vanilkový prášek a nastrouhejte kůru z citronu. Přidejte pohankovou mouku a vypracujte hladké těsto. Po uhnětení těsta je nechte na několik hodin uležet (nejlépe přes noc do druhého dne v ledničce). Po odležení rozválejte těsto na vrstvu silnou 2 milimetry a začněte vykrajovat tvary. Mezitím si můžete dát předehřát troubu na 150 stupňů a plech s lineckým do ní vložit. Cukroví upečte do zlatova a po upečení slepujte marmeládou.

Maková očka

Ingredience: 85 gramů namletého máku (obsahuje velké množství vápníku), 200 gramů celozrnné hladké špaldové mouky, 130 gramů másla, 2 vajíčka, 4 polévkové lžíce medu a špetku soli (přidat můžete i mandle, sušené třešně či višně)

Postup: Na začátku si připravte mák, mouku, změklé máslo, vajíčka, med a špetku soli a z uvedených surovin začněte vypracovávat těsto. Hladké těsto nechte na třicet minut uležet a potom z něj začněte tvarovat očka či kuličky. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Následně kuličky nakrojte tak, aby vám vznikl prostor pro mandli nebo sušené ovoce. Až budete mít vše připraveno, vložte plech do předem vyhřáté trouby a pečte na 180 stupních po dobu 13 minut.

Vánočka ze špaldy

Ingredience: 500 gramů jemně mleté špaldové mouky, 150 gramů třtinového cukru, 100 gramů másla, 250 mililitrů mléka, 1 vejce, 1 žloutek, 20 gramů droždí, mák a sůl.

Postup: do skleněné misky si nasypte mouku, máslo nahřáté na pokojovou teplotu, vejce, vykytuj kvásek a sůl. Kvásek připravte z droždí, z trochu cukru a vlažného mléka. Těsto nechte v teple vykynout a poté je rozdělte na tři části. Každou z části uválejte do válečku a z těchto tří válečků upleťte cop. Cop potřete žloutkem a posypte mákem. Připravenou vánočku vložte do předehřáté trouby.

Pomerančové sušenky

Ingredience: 100 gramů špaldové mouky, 35 gramů karobu, 50 gramů změklého másla, 4 velké lžíce rýžového sirupu, 2 vejce, 1 lžíce přášku do pečiva, 4 lžíce pomerančové šťávy a moučkový cukr na obalení sušenek

Postup: V první řadě prosejte mouku, karob a prášek do pečiva přes sítko do misky a přidejte k nim rozšlehaná vajíčka, rýžový sirup, změklé máslo a pomerančovou šťávu. Ze surovin v misce vypracujte těsto tak, aby bylo lepivé. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 2 hodiny odstát do lednice. Mezitím si přichystejte plech a vyložte jej pečicím papírem. Troubu si rozehřejte na 200 stupňů. Taktéž si mezitím můžete prosít moučkový cukr, který budete potřebovat k obalení sušenek.

Odstáté těsto nabíráme kávovou lžičkou, obalíme jej v moučkovém cukru a následně je klademe na pečicí papír. Mezi sušenkami nechte velký rozestup a dejte je péct na 10 minut do předem vyhřáté trouby. Po upečení a vytažení z trouby nechte sušenky na chvilku vychladnout a následně můžete konzumovat.

Medové perníčky z žitné mouky

Ingredience: 76 dkg žitné celozrnné mouky, 30 dkg třtinového cukru, 4 vejce, 5 dkg másla, 4 lžíce medu, 1 lžíce jedlé sody, 1 perníkové koření a citronová kůra.

Postup: Všechny suroviny smíchejte na vále a vypracujte do vláčného těsta. Těsto následně vyválejte a vykrájejte z něj malé perníčky. Perníčky naskládejte na pečicím papírem vyložený plech a vložte do předem vyhřáté trouby. Perníčky pečeme do zlatova.

Ovesné kuličky

Ingredience: 150 gramů ovesných vloček, 150 gramů másla, 100 gramů třtinového cukru, 3 lžíce karobu nebo kakaa a 1 vanilkový cukr

Postup: Všechny ingredience vložte do misky, smíchejte je a vypracujte hmotu, ze které se budou dát vypracovávat kuličky. Vypracované kuličku obalte kokosem nebo v sezamových zrníčkách, v mletých vlašských ořechách či jiné podobné surovině. Kuličky nechte následně zchladnout, tedy ztuhnout.

Tip: Pro ozvláštnění chuti můžete do těsta přidat rozinky.

Tvarohové pečivo s marmeládou

Ingredience: 250 gramů hladké mouky, 250 gramů měkkého tvarohu, 250 gramů másla, 1 žloutek, sůl a marmeláda na ozdobu

Postup: Připravte si všechny suroviny, smíchejte je a vypracujte z nich těsto. Těsto potom vyválejte na placku a v placce vykrájejte tvary, které naskládáte na plech s pečicím papírem. Plech vložte do předem vyhřáté trouby a pečte dorůžova. Jakmile dopečete, nechte pečivo zchladnout a slepujte marmeládou.


Mohlo by vás také zajímat

pletení a háčkování