hořčík - nedostatek

Nutriční stav vyrábí nedostatku hořčíku v potravě, vyznačující se tím, anorexie, nevolnost, zvracení, letargie a slabost. Příznaky jsou parestézie, svalové křeče, podrážděnost, snížená schopnost soustředění, a zmatenost, případně vyžadující měsíců objevily. Nedostatek tělesného hořčíku může existovat, i když hodnoty v séru jsou normální. Kromě toho, nedostatek hořčíku může být orgán selektivní, neboť některé tkáně stát s deficitem dříve než ostatní. (Zásady Harrison of Internal Medicine, 12. vyd., p1936)

Kód deskriptoru: C18.654.521.500.439

Nemoci
C18.654.521 - podvýživa
C18.654.521.500 - karenční nemoci
C18.654.521.500.133 - avitaminóza
C18.654.521.500.439 - hořčík - nedostatek
C18.654.521.500.617 - draslík - nedostatek
C18.654.521.500.708 - nedostatek proteinů
C18.654.521.500.857 - ataxia enzootica

Zpět na MeSH strom

Podrobné informace o nemoci

Podvýživa dětí

Hlavní příčinou podvýživy dětí je nedostatečný přísun živin nutných pro normální růst a vývoj. Děti různého věku však mohou trpět i nějakým onemocněním, které spočívá v poruše trávení a následném vstřebávání...

Podvýživa

Podvýživa je dlouhodobým a extrémním stavem, který vzniká v době, kdy organismus nemá dostatečný příjem potravy.  Jedná se o nedostatek živin nezbytných pro správnou funkci organismu, kterými jsou především základní živiny...

Hypovitaminóza

Jedná se o snížený příjem určitého vitamínu. Projevuje se nejrůznějšími poruchami organismu a výskytem onemocnění s tím spojených. Může souviset s různými dietami a dietními chybami, při poruchách vstřebávání vitamínů...


Autorská práva pro českou verzi tezauru Medical Subject Headings patří Národní lékařské knihovně.

pletení a háčkování