Vápník

Vápník (kalcium) je základní součástí kostí a zubů. Jedná se také o prostředek, který je potřebný pro mnoho tělesných funkcí. Malé množství vápníku se nachází v krevní plazmě a je nápomocný při přestupu živin membránami buněk.

Mléko jako zdroj vápníku

Týká se části těla

Mimo to hraje vápník důležitou roli při tvorbě hormonů a enzymů, které regulují metabolismus a trávení. Je taktéž nezbytný k zajištění krevní srážlivosti, k přenosu mezi nervovými buňkami, k normální činnosti svalů a hojení ran. Vápník tedy patří k prvkům, které jsou potřebné pro všechny živé organismy, a proto se také označuje jako biogenní - živototvorný. Tvoří přibližně 1,5 % celkové hmotnosti lidského těla, a 99 % jeho množství je uloženo v zubech a kostech.

Nedostatek vápníku

Také vápník, stejně jako ostatní živiny je zapotřebí organismu pravidelně dodávat. Nedostatek vápníku může být způsobený nedostatečným příjmem v potravě a špatným vstřebáváním již přijatého vápníku.

Akutní deficit vápníku se může projevit křečemi a samovolnou kontrakcí svalů, neboť zvyšuje nervosvalovou dráždivost. Dlouhodobě je ale poměr mezi vápníkem v kostech a v ostatních částech organismu stálý, což znamená, že pokud dojde k poklesu množství vápníku v krvi, tak hormony příštítných tělísek, které kontrolují hladinu vápníku a fosforu, vydají pokyn kostem, uvolnit určitou část svých zásob vápníku do krve.

Uvolňování vápníku ze zubů a kostí vede ke zhoršení jejich kvality. Nedostatek vápníku v dětském věku způsobuje opoždění růstu a celkového vývoje dítěte, a dokonce může skončit i deformací kostí (křivice), které jsou u nás v současné době naštěstí vzácné. Avšak o to častěji se setkáváme s následky úbytku vápníku v kostech u dospělých osob. Jeho projevem je křehnutí a řídnutí kostí, které způsobují vznik osteoporózy a zlomenin.

Příčiny špatného vstřebávání vápníku

Proč má někdo nedostatek vápníku, i přesto, že konzumuje potraviny, ve kterých je tento minerál obsažen? K ideálnímu vstřebávání je třeba i příjem hořčíku a naprosto nezbytný je vitamín D, bez kterého se vápník neukládá. Z tohoto důvodu mohou být nedostatkem vápníku ohroženi lidé, kteří nejedí potraviny s obsahem vitamínu D, kteří se téměř vůbec nedostanou na slunce, a ani tento vitamín neužívají ve formě potravinových doplňků. Vstřebávání vápníku snižuje alkohol, kouření a pití velkého množství kávy (avšak jde opravdu o extrémní dávky, což je více než 1 litr denně).

Pravidelný příjem zdrojů vápníku, vitamínu D, hořčíku zapotřebí po celý život. Pro kvalitu zubů a kostí je zcela zásadní dodržování těchto zásad v období tělesného růstu, u těhotných žen a při kojení a také u starších osob. K vyplavování kalcia přispívají také hormonální změny, a to především útlum tvorby estrogenu u žen a činnosti vaječníků, o něco méně markantní je snižování množství testosteronu u mužů.

Dlouhotrvající nedostatek vápníku:

  • katastrofální stav kostí a zubů,
  • svalové křeče,
  • možný vznik roztroušené sklerózy
  • uvolňování zubů (paradentóza)
  • ve stáří pokles automatické připojitelnosti vápníku.

Účinky vápníku

Vápník se nedokáže dobře vstřebávat bez dostačujícího množství hořčíku. Pro vestavění vápníku do kostí potřebuje tělo mít i dostatek vitaminu D, který si tělo vytváří vlivem slunečního záření.

Účinky vápníku v našem těle:

  • podporuje činnost všech svalů včetně srdečního
  • podporuje nervovou činnost
  • udržuje zdravé a silné kosti a zuby
  • prevence ale také léčba úbytku kostní hmoty a osteoporózy
  • zmírňuje poruchy trávení
  • snižuje krevní tlak

Vápník se do těla nevstřebává dobře, a proto musí být doprovázen hořčíkem a zinkem. Existují ale také věci, které jsou pro něj nežádoucí, jako např. nadměrný příjem sladkostí. Ty totiž zakyselují organismus, který ke své rovnováze používá mimo jiné zrovna kalcium. Doporučená denní dávka kalcia činí 800. Vyšší potřeba je u dětí, mladistvých, těhotných žen nebo starých lidí.

Kde vápník hledat?

Vápník lze najít v řadě potravin, z nichž má nejvyšší obsah mák, parmezán, mořské řasy, chia semínka, tučné mořské ryby, které obsahuji ještě zdraví prospěšné omega 3 kyseliny, dále jsou to luštěniny, ořechy, kapusta, květák nebo brokolice. Jedná se tedy o potraviny, které jsou prospěšné všeobecně, a které mají také určité množství dalších prospěšných látek. Pokud v jídelníčku chybí, může dojít k nedostačujícímu příjmu vápníku, který vyřeší doplňky stravy.

Autor: Lenka Klabochová

pletení a háčkování