Diety podle onemocnění

Jistě už jste od svého doktora slyšeli, že byste měli držet dietu, že vaše onemocnění nemůže ty a ty potraviny. Při hospitalizaci v nemocnici máte na posteli napsaná čísla s dietou. Víte co znamenají? A víte co všechno spadá do diety č. 9 nebo č. 4? To všechno si napíšeme v tomto článku.

jakou drzřet dietu

Dieta tekutá

Tato dieta je naordinovaná především po těžkých operací, pokud pacient nemůže kousat nebo má problém s polykáním. Tuto dietu držíte především v nemocnici a trvá jen několik dní, protože je z hlediska nutriční výživy nedostačující.

Co všechno při této dietě můžete jíst? Klasickým příkladem je vývar, dále se jedná o různé nutridrinky, čaje, mléčné nápoje a omáčky smíchané s vodou. Další potraviny jako je maso, brambory, pečivo, zelenina nebo ovoce je potřeba rozmixovat a rozmíchat s vodou.

Dieta kašovitá

Dalším krokem po operaci po dietě tekuté je kašovitá. Kašovitá dieta je ordinována především při onemocnění žaludku, jícnu nebo dutiny ústní. Dále ji využívají malé děti a senioři s chabým chrupem. Tato dieta je již plnohodnotná a může nahradit normální stravu na několik měsíců a pacient nebude pociťovat hlad.

Při této dietě může pacient jíst skoro vše na co má chuť, s tím rozdílem, že se všechna potrava musí mixovat nebo jinak rozmělňovat. Které potraviny nejsou vhodné? Tučné maso, ryby, zelenina a ovoce s tuhou slupkou, ořechy, krémy, ostrá a kořeněná jídla, bublinky v pití.

Dieta šetřící

Dieta, která se používá při onemocnění trávicího traktu, aby mu ulehčila práci, odtud její název. Dále se dieta užívá při kardio selhání, při horečkách, jaterních infekcí a dalších infekčních nemocech při kterých ovšem nemá pacient průjem.

Dieta může být používána dlouho a může být i trvalá. Jedná se o dietu, která šetří zažívací trakt a nedráždí jej. Opět zde platí, že některé potraviny nejsou vhodné. Jedná se opět o tučné maso, ryby, kynuté těsto, dresingy a ostatní dochucovadla, luštěniny, pivo, káva, nadýmavá zelenina. Při této dietě nejsou potraviny mixovány, podávají se klasicky.

Dieta racionální

Tuto dietu by chtěl mít každý zdraví člověk, nejedná se totiž o dietu, ale o naprosto normální stravu, kterou by měl mít každý dospělí člověk. Hlídají se kalorie a strava je vyvážená a velmi pestrá.

Dieta s omezením tuků

Jak název napovídá, jedná se o dietu, která omezuje tuky na minimum a je vhodná po operacích slinivky břišní, jater nebo žaludku. Nejčastěji si podává při odstranění žlučníku, v tomto případě by měla být tato dieta trvalá.

Potraviny se upravují tak, aby obsahovali co nejméně tuku. Nesmaží se, nepřidávají se tučné potraviny, používá se tvaroh místo másla, odtučněné mléko.

Dieta s omezením zbytků

Tato dieta se zaměřuje na potraviny, které nezanechávají zbytky ve střevech a v trávicím ústrojí. Všechny nesnadno stravitelné potraviny jsou vyloučeny, a tělo má tak mnohem menší práci s trávením. Dieta se podává při onemocnění trávicího traktu, při průjmech, při zánětech střev nebo při infekčních onemocnění střev. Dieta se může užívat po celý život, nahrazuje plnohodnotnou stravu.

Nedoporučují se opět tučná masa a tuky obecně, zelenina a ovoce se slupkou, kořeněná jídla, mléko dle lékaře, luštěniny a všeobecně nadýmavá jídla (papriky, ředkvičky, cibule, kapusta, česnek, pórek).

Dieta s omezením bílkovin/neslaná

Máte onemocnění ledvin? Tak právě pro vás je určena tato dieta. Bílkoviny rostlinného původu by se měly nahradit bílkovinami živočišného původu a celkový příjem snížit na polovinu. Jídlo se připravuje bez soli, tu si pak můžete přidat do jídla individuálně, podle toho jak vám povolí lékař.

Můžete jíst libové maso, sladkovodní ryby, cukr, zelenina a ovoce bez omezení. Maso jen v poloviční dávce a jen jednou denně. Všechny druhy příloh, opět vařit bez soli. Naopak všechny potraviny při jejichž výrobě byla použitá sůl jsou nepřijatelné. Konzumace mléka je dovolena pouze v souvislosti s vařením ne samotné, sýry pouze tvarohové (lučina, žervé, cottage), vejce 1 krát týdně, koření pouze v malém množství.

Dieta nízkocholesterolová

Název nám napovídá, že se jedná o dietu, kde budeme muset omezit tuky. U všech onemocněních, které by mohly být zhoršeny při vyšší konzumaci tuku je tato dieta naordinována. Jedná se o onemocnění tepen, žlučníku, jater, při Angině pectoris, po cévní mozkové příhodě, infarktu myokardu. Je přísný zákaz smažení jídel!

Jsou povolena libová masa, ryby, odtučněné mléčné výrobky, pouze vaječné bílky, pouze rostlinné tuky, tmavé pečivo. Omezte sladké nápoje a ovoce, moučníky, málo kořeňte a solte.

Dieta redukční

Tato velice přísná dieta není moc oblíbená, ale věřte, že pro obézní lidi je dokonalá. Jedná se o dietu, u které se velmi omezí konzumace těchto potravin - cukr, med, džemy, ale také pečivo, knedlíky, těstoviny a další potraviny, které mají v sobě skryté tuky.

Můžete konzumovat zeleninu, ovoce, libové maso, ryby, mléčné odtučněné výrobky, tmavé pečivo, vejce jednou týdně. Rýže a brambory můžete použít jako přílohu - poloviční množství.

Dieta diabetická

Jedna z nejvíce rozšířených diet v nemocničním i domácím prostředí. U lidí, kteří trpí cukrovkou je tato dieta nezbytná a celoživotní. Dieta je přesně naordinována tak, aby se diabetik nedostal do hypo ani hyper stavu. Omezují se potraviny, které mají v sobě polysacharidy – mouka, škrob, bílé pečivo. Dále také rýže, těstoviny, brambory, ovesné vločky a hlavně cukr.

Nesmažená jídla, omezit sladkosti na minimum, nekořenit, omezit solení a hlavně tučné potraviny, viz. Výše.

Dieta neslaná

Zde jsou zakázány potraviny obsahující sůl. Přidáváme do jídelníčku potraviny, které jsou bohaté na draslík (ovoce, zelenina, těstoviny, med, tvaroh, olej). Nesmažíme, používáme přírodní dochucovadla (petržel, libeček, česnek, cibule), libové maso, ryby, tuk jen do hotových pokrmů, pečivo, cukr bez omezení. Dieta je předepisovaná pacientům s onemocněním srdce a cév, při otocích DK, selhání ledvin, hypertenzi).

Dieta výživná

U pacientů u kterých je potřeba zvýšit tělesnou hmotnost, je zapotřebí vyvážený jídelníček a pravidelná strava. Je důležité, aby tělo přijímalo potraviny 6 krát denně. Není dobré jíst smažená jídla, ale občas není problém. Pacient konzumuje všechny potraviny bez omezení, dbá na správnou životosprávu.

Dieta batolecí

Pokud máte doma dítě ve věku 1 – 3 let, měli byste vědět, že si dítě v tomto věku osvojuje stravovací návyky a je zapotřebí správně a dokonale vyvážit jednotlivá jídla. Do 3 let věku by nemělo dítě užívat ořechy, nepodáváme ostrá jídla, mastné pokrmy, nesmažíme, jen omezené množství soli a cukru, žádná umělá sladila, žádné cukroví. Nepodávat celozrnné produkty (organismus dítěte si s tím neumí poradit), žádné tavené sýry a nízko tučné mléčné výrobky, konzervované ovoce a ztužené tuky.

Dieta – strava větších dětí

Jedná se o stravu dětí od 4 do 15 let. Strava by měla být pestrá, nesmažená, s omezením soli a cukru. Jídlo 5 krát denně, bohaté svačiny a pitný režim. Běžná jídla s omezením koření.

Dále se můžete setkat s dietou bezlepkovou (vyloučení potravin s lepkem – pšeničná mouka, kuskus, kvasnice, pivo, kvásek, žito, worcestrová omáčka a všechny výrobky, které se z těchto potravin vyrábějí) nebo individuální (náboženství, těžká podvýživa, intravenózní). Pokud vám lékař naordinuje jednu z výše uvedených diet je zapotřebí dodržovat jí, aby byla vaše nemoc co nejdříve pod kontrolou. Správná životospráva a pestrý jídelníček je prevencí nemocí a vede k delšímu životu.

Autor: Lucie Kliková DiS.

Mohlo by vás také zajímat


pletení a háčkování