Chlor
V organismu člověka se chlor vyskytuje společně se sodíkem, a to jako sloučenina známá pod názvem chlorid sodný (NaCl). Oba minerály plní tutéž funkci tím, že se starají o distribuci tekutin do buněk.
Příznaky
Nejdůležitější funkcí chloru v těle člověka je však spoluúčast na produkci kyseliny chlorovodíkové (HCl), která je obsažena v žaludečních šťávách. A právě díky chloru se v žaludku udržuje kyselé prostředí, kterým je zajišťováno ideální prostředí pro správnou funkci trávicích enzymů a trávení potravy, a který se následně vstřebává ze střev do ledvin a jeho nadbytek je pak vylučován močí.
Chlor v potravinách
Hlavním zdrojem chloru je tedy chlorid sodný, čili běžná kuchyňská sůl, která se používá k výrobě a k dochucování potravin a pokrmů. Na chlorid sodný bohatou stravou jsou především uzeniny (šunka, slanina) a masové výrobky, ryby, sýry, chléb.
Průměrná dávka chloru pro dospělého člověka činí 1,7 - 5,1 g na den. Děti by však rozhodně měly konzumovat menší dávky nežli dospělí a lidé trpící vyšším tlakemVýznam chloru pro lidské zdraví
Chlor má v těle nenahraditelnou funkci a nejdůležitější a nejlepší je přijímat jej z přirozených zdrojů a nikoliv z chemických látek. Do těla se nejčastěji dostává prostřednictvím soli.
Hlavní význam chloru pro lidský organismus:
- reguluje rovnováhu vody v organismu,
- je nezbytný pro udržení acidobazické rovnováhy,
- podporuje normální funkce jater,
- pomáhá odstraňovat odpadní látky z těla,
- je součástí žaludečních šťáv a účastní se tvorby kyseliny chlorovodíkové,
- přispívá ke správnému trávení potravy.
Nejčastější zdroje chloru v potravinách:
- Uzeniny - salámy, šunka, klobásy, párky, slanina, uzené maso,
- Sýry - tavené, tvrdé i plísňové, balkánský sýr,
- Ryby a zejména rybí produkty - matjesy,
- Pečivo a chléb,
- Nakládaná zelenina,
- Slané pochoutky – tyčinky, solené oříšky, brambůrky,
- Polotovary - instantní polévky a jídla.
Souvislost mezi výši příjmu sodíku a krevním tlakem je ovlivněna i geneticky, protože v populaci existuje určité procento lidí, kteří jsou odolní vůči jakémukoli množství přijímané soli a vysoký tlak jim ani při vysokém příjmu soli nehrozí.
Ale existují i jiná onemocnění, jejichž vznik může mít příčinu v nadměrné konzumaci soli. Jedná se hlavně o kardiovaskulární onemocnění (infarkt, mrtvice), otoky, osteoporózu, rakovinu žaludku, ledvinové kameny, obezita, astma apod.
Jak nejlépe nahradit sůl
K dochucování pokrmů je nejlepší používat čerstvé bylinky a zeleninu, jako je například pažitka, petrželka, jarní cibulka, pórek, česnek, libeček, cibule, kořenová zelenina atd.
V současnosti se lze se solí setkat i v nejrůznějších formách jako např. ve formě jemného prášku, přes hrubší krystalky až k napevno slisovaným blokům.
Autor: Lenka Klabochová