Jód

Jód je minerál důležitý pro štítnou žlázu, která pomocí hormonů tyroxinu (T4) a trijodthyroxinu (T3) reguluje spotřebu energie v organismu. Pokud je jódu nedostatek, pak nemůže štítná žláza správně fungovat, a to se projeví i na našem těle.

Přírodní zdroje jódu

Týká se části těla

K čemu jód slouží

Jód je životně důležitý stopový prvek, který lidé potřebují v každém věku. Jak je zmíněno výše, je nezbytný pro produkci hormonů štítné žlázy, které v každé buňce regulují přeměnu živin na dostačující množství energie pro její existenci, růst a funkci. Tím jód zajišťuje správný vývoj všech orgánů a tkání, funkci nervů, mozku, svalů a pohlavních orgánů.

Jód člověk potřebuje také pro metabolismus tuků, cukrů a bílkovin. Má pozitivní vliv na nervovou soustavu, zlepšuje intelektuální a mentální a funkce, kvalitu vlasů, kůže a zubů, přispívá ke správnému trávení a pozitivně působí i na naši sexualitu.  

Zcela zásadní význam má jód pro správný vývoj tkáně mozku plodu a dětí. Štítná žláza plodu vniká od 12. týdne a od 16. týdne již vytváří vlastní hormony. Je tedy nutné, aby těhotná žena měla dostatečné množství jódu už v prvních týdnech těhotenství, protože je během celého těhotenství a následují kojení jedním jediným zdrojem jódu pro dítě.

Jód v potravinách

Jód se řadí mezi esenciální minerály, které člověk musí přijímat ve stravě. Dospělý člověk by měl denně přijmout 150 mg jódu, těhotné a kojící ženy by měly zvýšit jeho příjem až na 250 mg za den. Na trhu je dnes k dostání široká škála potravin s jódem, a proto jíž není obtížné tohoto množství dosáhnout. Některé potraviny mají obsah jódu menší a jiné zase vyšší. Níže uvádíme seznam na jód nejbohatších potravin. 

  • Mořské řasy  - jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jsou také velmi významným zdrojem jódu, i když množství jódu v mořských řasách závisí na tom, odkud pocházejí.
  • Mořské ryby – Odborníky na zdravou výživu je doporučováno zařadit mořské ryby do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Vhodný je např. tuňák či aljašská treska. Jedna porce tresky cca 85 g obsahuje asi 42-66 % množství jódu, a to je právě tolik, co tělo denně potřebuje. 
  • Mléko a mléčné výrobky - Mléko a mléčné výrobky jsou důležitým zdrojem jódu, avšak jeho množství se v jednotlivých produktech různí. Mezi nejbohatší zdroje patří mléko, tvaroh a jogurty.
  • Vejce – Větší obsah jódu se nalézá ve vaječném žloutku, přičemž jedno velké vejce má 16% denní dávku jódu. Mimo jódu vejce obsahuje i tuky, bílkoviny, minerály a vitamíny.
  • Švestky  - Sušené švestky jsou bohaté nejen na jód, ale i na celou řadu vitamínů a stopových prvků, jako je vitamín A, vitamín K, železo, draslík. Konzumace švestek chrání organismus před kardiovaskulárními chorobami a před rakovinou tlustého střeva.

Nedostatek jódu

Nedostatek jódu může mít negativní vliv na tělesný a psychický vývoj plodu i kojenců. U dospělých se jeho deficit může projevit suchou kůží, poruchami pozornosti, chudokrevností, zácpou, únavou, pocitem chladu v končetinách a strumou (vole) - následkem zvětšené štítné žlázy, a dalšími zdravotními potížemi. U žen mohou vznikat poruchy menstruačního cyklu, problémy s otěhotněním, schopnost plod donosit a nádorové bujení v prsou. 

Nadbytek jódu 

Stejně tak, jako je tomu u všech ostatních prvků v těle, tak i u jódu u jódu škodí jak jeho nedostatek, tak nadbytek. V případě jódu si dejte pozor na polotovary, přesolené uzeniny a nadměrnou konzumaci mořských řas, které mohou být např. v sushi, salátech nebo sušenkách. Při déletrvajícím nadbytku jódu může u štítné žlázy dojít pro změnu k její nadměrné činnosti. 

Autor: Lenka Klabochová