Pálení žáhy

Pálení žáhy (pyróza) je nepříjemný pocit v nadbřišku, rozlévající se nahoru, pod hrudní kost. Vyskytuje se nebo zhoršuje hlavně po mastném, kořeněném, sladkém, kynutém jídle, nebo po požití čokolády, cibule a česneku.

Gastroezofageální reflux - pálení žáhy

Latinsky: Ardor ventriculi, Ardor vetriculi

Další názvy: pyróza, gastroesofageální reflux

Příznaky

bolest v nadbříšku pálení žáhy plynatost

Týká se části těla

Vyšetření a zákroky

Diagnóza

Někdy se však objevuje náhle, bez přímé souvislosti s jídlem nebo pitím. Ukáže se i při spánku nebo v předklonu. Jde o zpětný návrat ze žaludku do jícnu, kdy se natrávená potrava a žaludeční kyseliny vracejí zpět. Je to vlastně "neúplné zvracení".

Příčina

Pokud tělo funguje správně, natrávená potrava putuje ze žaludku do dvanáctníku a dále ve směru zemské přitažlivosti. Pálení žáhy způsobuje dyskineze (porucha normálních pohybů) a porucha uzavíracího mechanismu ve spodní části jícnu (spodní svěrač jícnu). Při jeho normálním fungování se, po přechodu potravy do žaludku, uzavře a zabrání zpětnému chodu přijaté potravy.

Příčinou nedostatečného uzávěru může být hiátová hernie (pruh v bránici, když se přes zvětšený otvor v bránici dostává různé velká část žaludku do hrudníku). Čili žaludek může být zdvižením až do úrovně jícnu (hlavně při nadváze).

Když se žaludeční obsah dostane do jícnu - objevuje se pálení (pyróza). Odborně se to nazývá reflux - vyskytuje se i u zdravých lidí, ale jen krátkou dobu a ne často.

O patologickém refluxu (GER) a refluxní chorobě jícnu (GERD) mluvíme, pokud je jícen dlouhodobější a častěji vystaven působení žaludečního obsahu - agresivně působí hlavně kyselina chlorovodíková a enzym pepsin.

Rizika onemocnění pálení žáhy se týkají se hlavně zbůsobu životního stylu. Velký vliv má nesprávné a nepravidelné stravování, nedostatek přirozeného odpočinku po jídle, obezita, požívání některých potravin a látek zvyšujících kyselost žaludku (mastné, sladké, kynuté) a uvolňujících svěrač jícnu (alkohol, nikotin, kofein) a stres.

Příznaky pálení žáhy

  • tlak a pálení za hrudní kostí
  • bolest vyzařující až do oblasti krku a čelisti
  • pocit "bolestivého hladu"
  • pocit kyselosti nebo hořkosti v ústech
  • pocit na zvracení

Pálení žáhy je hlavním příznakem překyselení žaludku, které se projevuje

  • bolestí v oblasti žaludku
  • pocitem plnosti v nadbřišku
  • nadýmáním
  • plynatosti
  • pocitem na zvracení
  • říháním
  • záněty žaludeční sliznice
  • vředy žaludku a dvanáctníku

Diagnostika pálení žáhy

RTG vyšetření (pomocí polknuté kontrastní látky zkoumá jednotlivé fáze probíhajícího refluxu a dostatečnost dolního jícnového uzávěru)
endoskopické - gastroskopie (nepříjemné, ale nevyhnutelné vyšetření, při kterém se spolkne tenký kabel s kamerou a světelným zdrojem na konci - někdy se odebírá malý vzorek tkáně pro další vyšetření)

Léčba pálení žáhy

  • úprava stravy a chování (je vhodné se postavit - využití zemské přitažlivosti, není vhodné předklánět se a ležet
  • napít se vody
  • pokud nic nepomáhá je vhodné sáhnout po přípravku, který obsahuje antacida nebo které neutralizují kyselost (využití chemické reakce kyseliny a zásady)
  • babský recept - požít lžičku hořčice

Léčba opakovaného a častého pálení žáhy patří do rukou lékaře - vyloučí jinou nemoc, kterou by pálení žáhy mohlo způsobit a má dostupné prostředky na vyšetření a léčbu.

Pálení žáhy v těhotenství

V průběhu těhotenství probíhá v těle mnoho změn. Vše se postupně mění a přizpůsobuje životu dvou organismů. Hormony se starají o to, aby byly tkáně a svaly uvolněné a miminko tak mělo dostatek prostoru pro svůj růst a vývin. Působením těhotenských hormonů ztrácí svěrač při vyústění z jícnu svou elasticitu. Nepříjemným výsledkem je to, že kyselý obsah žaludku se vrací zpět do jícnu a způsobuje pálení žáhy. Zejména v posledních týdnech bývá tento průchod velmi úzký. Rostoucí dítě tlačí více a více na žaludek a kyselý obsah žaludku je proto nucen vracet se zpět nahoru.

Potraviny a nápoje, které mohou podráždit žaludek by měly být konzumovány jen v minimálním množství, vhodné je zříci se jich úplně. Mezi ně patří kofein, sladkosti, kořeněná a tučná jídla. Před spaním byste neměli jíst minimálně 3-4 hodiny.

Během těhotenství je prospěšné rozdělit si jídla na pět až šest menších porcí denně. Má to několik výhod - hladina cukru v krvi tak klesá pomaleji, matka a dítě jsou během celého dne rovnoměrně zásobovány živinami a zabrání se tím přebytečnému přejídání. V pozdější fázi těhotenství, kdy dítě potřebuje více prostoru, jsou lépe stravitelné menší porce jídel.

Pitný režim v těhotenství je také velmi důležitý. Doporučuje se vypít minimálně 2 litry denně - v horkých letních dnech i více. Nejlepší možností jsou nízkokalorické nápoje jako bylinné a ovocné čaje, zředěné ovocné šťávy a minerální vody.

Rady jak zmírnit pálení žáhy v těhotenství

  • suchý chléb, přičemž nejlepší je tmavý chléb
  • během spánku nebo odpočinku je vhodná pro horní část těla mírně zvýšená poloha. Může pomoci i polštář vložený pod záda.
  • můžete se také zeptat v lékárně na homeopatické léky.
  • léky obsahující antacida neutralizují žaludeční kyseliny v žaludku a nevstřebávají se do krve matky ani děťátka