Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou komplex esenciálních mastných kyselin, které jsou pro náš organismus nepostradatelné. Pro nás je nejvíce důležitá především kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA), což jsou mastné kyseliny s dlouhým řetězcem.

Zdroj omega-3 mastných kyselin

Působení omega-3 na lidské tělo

Tyto typy mastných kyselin jsou přirozenou součástí buněčných membrán v mozku a nervových buňkách. Napomáhají správné činnosti zraku, kardiovaskulárního a nervového systému a dále jsou důležité pro řadu mentálních funkcí. Během těhotenství zásadně ovlivňují omega-3 mastné kyseliny správný vývoj nervového systému a zraku ještě nenarozeného dítěte. Díky tomu, že jsou obsaženy také v mateřském mléce, hrají nenahraditelnou roli i při správném vývoji kojenců.

 

Dokáže si tělo omega-3 vytvořit samo?

Bohužel ne. Lidský organismus si je dokáže vyrobit sám jen v omezeném množství. Dále je umí jen uložit do zásob, to ale není právě to, co bychom chtěli. Proto je velmi důležité zařadit do jídelníčku potraviny, jež omega3-kyseliny obsahují, a tím zajistíme přiměřenou a stálou hladinu těchto kyselin v těle.

Z čeho lze omega-3 získat

Zdroje omega-3 mastných kyselin se nacházejí v živočišných i rostlinných složkách. Nejvíce EPA a DHA mají ryby žijící ve studených vodách. Jedná se především o ryby jako:

  • sleď,
  • losos,
  • makrela,
  • sardinky,
  • mořský pstruh,
  • tuňák.

Avšak s ohledem na vědecky prokázaný výskyt zdraví nebezpečných mikročástic plastů ve vnitřnostech mořských ryb jsou lepším zdrojem ořechy nebo semínka, jako jsou:

  • chia, lněná či slunečnicová semínka
  • pekanové, vlašské, makadamové či burské ořechy

Výnos omega-3 z ořechů je lepší, avšak tělo mastné kyseliny EPA a DHA nezískává bezprostředně, ale přeměnou z kyseliny alfa-linolenové. Oříšky nebo semínka jsou konzumovány buď přímo, rozmixované, anebo je z nich vylisován olej, který se využívá ve studené kuchyni.

Jak tělu zajistit dostatek omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny využívá organismus nepřetržitě, a proto se doporučuje je pravidelně užívat. Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je dospělému jedinci doporučováno, užívat denně 250-500 mg EPA a DHA. Pro dostačující příjem omega-3mastných kyselin je dobré konzumovat ryby nejméně 2x týdně. Jestliže ryby v jídelníčku chybí, lze je doplnit užíváním doplňků stravy s jejich obsahem.

Autor: Lenka Klabochová

Mohlo by vás také zajímat


pletení a háčkování