Kratom

Kratom je tropický krátce opadavý a za určitých podmínek i stále zelený strom z čeledi Mitragyna speciosa. Nejčastěji se vyskytuje v jihovýchodní Asii, odkud také pochází.  

Kratom - Mitragyna speciosa

Kratom je v současnost hojně využíván pro své stimulační účinky, což může navodit zvýšení energie a povznesení nálady, ale zároveň může mít i sedativní účinky, což znamená, že může působit buď jako analgetikum, nebo jako relaxační prostředek. Kombinace těchto vlastností vedla k tomu, že se kratom stal populárním pro ty, kteří hledají přírodní alternativu tradičních léků na bolest nebo prostředků na zlepšení nálady. Na kratomu může vzniknout závislost, třebaže lehčí než na jiných návykových látkách.

Druhy kratomu

Existuje celá řada různých odrůd Kratomu, nichž každá má své charakteristické vlastnosti a původ. Mezi nejznámější patří:

1. Červený kratom

      Účinky - Červený kratom je známý díky svým analgetickým a relaxačním účinkům. Poskytuje tak uvolnění a klid a tím usnadňuje řešení bolestí a problémů se spánkem.

2. Zelený kratom

      Účinky - Zelený kratom kombinuje stimulační a relaxační účinky, díky nimž může poskytovat energetický náboj a mentální jasnost, což je ideální pro zvýšení bdělosti a koncentrace.

3. Bílý kratom

      Účinky - Bílý kratom se vyznačuje vlastnostmi, díky kterým může poskytovat energetický impuls a podporovat aktivitu a výkonnost.

4. Zlatý kratom

       Účinky - Zlatý kratom, který vyniká svým krásným zlatavým odstínem, může nabízet stejnoměrně vyvážené účinky kombinující jen mírnou stimulaci s uklidňujícím efektem. Je ideální pro udržení vyrovnané úrovně bdělosti a relaxace.

5. Kratom z Bornea

        Účinky – Kratom z Bornea je známý svou jedinečnou kombinací alkaloidů a díky svým stimulačním a relaxačním vlastnostem může poskytnout zcela vyvážené pozitivní účinky při jeho užívání.

Užívání kratomu kdysi a dnes

V dávných dobách byl kratom používán v tradiční medicíně. Žvýkaly se hlavně syrové listy, aby se zmírnily případné bolesti, zvýšila se energie, chuť k jídlu a taktéž sexuální touhy. Listy nebo extrakty z nich se využívaly k hojení ran a jako lokální anestetikum. Byly používány k léčbě kašle, průjmu nebo jiných infekcích střev.

Dnes je kratom konzumován žvýkáním či louhováním sušených listů. Do Evropy a dalších západních zemí se vyváží v podobě zeleného až tmavě zeleného prášku, který se pak užívá s vodou, čajem nebo slazeným nápojem. Také se dá zakoupit i v tabletách a ve formě tekutého extraktu.

V posledních letech se jako alternativa medikamentózní léčby dostal kratom do většího povědomí zejména u pacientů léčících se na závislostí na opioidech.

Kratom je nejčastěji užíván pro několik obtíží

  • jako náhrada opia při léčbě závislosti na něm,
  • ke zmírnění abstinenčních příznaků po vysazení jiných opioidů,
  • k úlevě od bolesti, kašle, průjmu, úzkosti a deprese.

v závislosti na „druhu" Kratomu dochází ke zvýšení celkové energie, soustředění a výdrže při sportovním nebo pracovním výkonu a stejně tak ke zlepšení kvality spánku, sociálního cítění apod.

Další pozitivní účinky kratomu

  • snižuje motilitu střev a podporuje tvorbu pevné stolice,
  • má protizánětlivý účinek, je používán zejména při revmatoidní artritidě, osteoporóze,
  • podporuje i hojení a zmírňuje bolest, otoky a zarudnutí v místě zánětu,
  • obézní lide mohou kratom užívat, aby se u nich snížila chuť k jídlu a hmotnost. Kratom totiž indikuje i uvolňování dopaminu a serotoninu, jenž jsou důležité pro zvýšení úrovně motivace.

Závěrem

Účinky Kratomu jsou velmi rozsáhlé. Přestože může poskytovat úlevu lidem s bolestmi nebo úzkostí, existují také negativa, která nelze přehlížet. Zneužití tohoto přípravku může vést k fyzické závislosti a vzniku škodlivých vedlejších účinků, jako je zvracení, nevolnost nebo dokonce psychické obtíže. Nedostatek regulace a standardizace kratomových produktů dále zvyšuje riziko nežádoucích účinků a nekontrolované spotřeby. Je třeba mít na paměti, že i přesto, že kratom nabízí některým lidem úlevu, jeho užívání by mělo být prováděno s opatrností a pod dohledem odborníka, aby se minimalizovala možná rizika a vedlejší účinky.

Autor: Lenka Klabochová