Anorexie

Nechutenství se odborně nazývá anorexie, což pochází z řeckého slova, které v překladu znamená absence chuti k jídlu. Pacient má k jídlu buď odpor, jídlo mu nedělá dobře, nebo necítí hlad. Nechutenství coby příznak provází celou řadu patologií a nemocí. Bývá častější u malých dětí a starších lidí. U nich může doprovázet i zcela banální nemoci.

anorexie

Latinsky: Anorexia nervosa

Další názvy: mentální anorexie, anorexia mentalis, porucha příjmu potravy

Příznaky

nepřítomnost menstruace podvýživa

Diagnóza

Příčiny vzniku anorexie

Infekční nemoci – je jedno, jakého původu je, zda bakteriálního nebo virového. Infekce bývají spojené s nárůstem tělesné teploty a jsou doprovázeny ztrátou chuti k jídlu. Více je toto vyjádřeno, pokud je infekce ve střevním traktu – záněty žaludku, střevní chřipka, salmonelóza aj. K nechutenství se v takovém případě přidává i nevolnost, zvracení…

Nádorové nemoci – v případě rozsevu rakovinného bujení po těle je výskyt nechutenství velmi časté, je spojeno s velkým úbytkem na váze.

Nemoci srdce – nevolnost doprovází levostranné srdeční selhávání, kdy dochází k hromadění krve v žilním systému, tím i v žilách trávicí soustavy. Dochází ke snížení vstřebávání živin a je snížena chuť k jídlu.

Stavy spojené se selháváním ledvin a jater, kdy nedochází k řádné detoxikace organismu od zplodin metabolismu a toxických látek. Tyto látky působí i na mozek a snižují tak krom jiného i chuť k jídlu.

Zánětlivé a autoimunitní nemoci, kdy je ovlivněn celý organismus. Imunitní systém tvoří mnohé působky, jež ovlivňují i chuť k jídlu, v tomto případě ji snižují.

Užívání léků – jedná se o samostatné léky, jejichž užívání může vyvolat nevolnost, bolesti břicha, nadmutí, plynatost či zvracení. V takových případech se chuť k jídlu snižuje. Je však možná i jiná varianta, že jde i o tzv. polypragmázii, kdy je užívána kombinace léků u pacientů s více nemocemi. Vzájemné lékové interakce pak mohou vyvolat nevolnost a nechutenství.

Nemoci zažívací soustavy – jedná se o nemoci zahrnující horní i dolní trávicí soustavu, tedy od jícnu po konečník, včetně slinivky břišní. Může se jednat o ezofagitidu, žaludeční či dvanáctníkové vředy, celiakii, záněty střev, nedostatečnou funkci slinivka atd. Nemoci trávicího traktu jsou často spojeny s nevolností, pocitem plnosti, poruchami trávení, jež jsou vázány na jídlo, nebo jsou jím dokonce zhoršovány. Pacient často nemá ani pocit hladu.

Psychická a psychiatrická onemocnění – nechutenství je časté u depresivních a úzkostných stavů, dále pak i u demencí a ve stáří vůbec. Je známá také samostatná klinická jednotka mentální anorexie, kdy se jedná o vědomé omezování příjmu potravy.

Hormonální poruchy – mnohdy se nízké/vysoké hladiny hormonů pojí s nechutenství, se sníženou chutí k jídlu, která často doprovází Addisonovu chorobu – sníženou funkci nadledvin.

Diagnostika anorexie

U diagnostiky nechutenství je třeba vzít v potaz všechny možné příčiny, kterých je ale velmi mnoho. Je důležité správně odebrat anamnézu a soustředit se i na další choroby, které má pacient diagnostikovány a i příznaky, u kterých se může zdát, že s nechutenstvím nesouvisejí. Je nutné vyptat se na veškeré léky, které pacient užívá.

Z běžných vyšetření se standardně prování krevní odběry – krevní obraz, biochemické krevní parametry, jaterní testy, vyšetření močí, hladina CRP, sedimentace, imunologické vyšetření, nádorové markery.

Zobrazovací metody RTG, ultrazvuk, CT, magnetická rezonance, endoskopické metody.

Další postup závisí na výsledcích předchozích vyšetření.

Prognóza

Je nutné vyloučit veškeré možné příčiny. V případě dlouhodobého nechutenství dochází k podvýživě, nedostatku živin, stavebních prvků, ale také minerálů a vitamínů, od toho se odvíjejí další problémy jako anémie z nedostatku železa, otoky z nedostatku proteinů, osteoporóza z deficitu kalcia atd.

Léčba anorexie

Odstranění příčiny, vyléčení nechutenství vyvolávající nemoci, upravení dávkování léků. V případě podvýživy je vhodné nasadit výživné nápoje – nutridrinky, které pokryjí potřebu živin. V těžkých případech je nutné podat živiny nitrožilně.

Autor: Drahomíra Holmannová